Cum să aleg un pian (pianină)

            Sfaturi ultile inainte de a alege si cumpara un instrument

       Achizitionarea de instrumente muzicale este fara doar si poate o decizie de o responsabilitate foarte serioasa si deasemenea o investitie care poate insemna 1000 Euro si/sau poate ajunge pana la zeci de mii de Euro pentru instrumente cu adevarat de calitate.

Pune-ti intrebari legate de calitatea instrumentului, materiale folosite, deasemeni despre acordarea si garantia pianului si daca vanzatorul este un specialist in domeniu. De cele mai multe ori instrumente second hand sau noi sunt  vandute de oameni de afaceri care nu au nici un fel de lagatura cu domeniul pianelor. Ca si cumparatori sunteti dezavantajat daca persoana care sta in fata D-vs nu stie aproape nimic despre felul in care este construit pianul, elemente componente si calitatea in general. Riscati sa luati un instrument care nu are nici un fel de calitate sau valoare.

Cumpara un pian produs de o companie ce are o reputatie buna si fi sigur ca garantia vine din partea producatorului. Chiar daca optati pentru un instrument second hand un instrument poate fi excelent pentru studiu personal cu conditia ca instrumentul sa fi fost bine intretinut si acordat la timp.

Nu cumpara instrumentul pana cand nu esti sigur ca garantia poate fi satisfacuta de producator sau de catre persoana care vinde instrumentul. Sunt nenumarate cazurile in care se cumpara instrumente fara a se verifica in prealabil si de fapt s-a cumparat doar o piesa de mobilier. In general un pian nu isi pierde din valoare foarte repede. Un instrument vechi de 10 ani, dar ingrijit si acordat corect si la timp, poate sa coste aproape la fel de mult ca unul nou. Inainte sa cumperi roaga un specialist sa verifice fiecare piesa din componenta.

Pianinele pot diferii ca dimensiuni.  Incepand de la o inaltime ce 90 cm  si pot ajunge pana la 160 cm modelele mai vechi. Volumul si calitatea sunetului este data de obicei si de inaltimea pianinei. Cu cat instrumentul este mai inalt cu atat suprafata cutiei de rezonanta este mai mare, corzile sunt mai lungi si claritatea si calitatea  sunetului este direct proportionala cu inaltimea.

Pianele sunt construite incepand cu marimea de 140 cm modelele cele mai mici si pot ajunge in general pana la marimea de 280 cm si in cazuri exceptionale chiar la 340 cm. Volumul de sunet calitatea si conditiile generale deasemenea sunt date de ordinul de marime al pianului. Daca nu esti cu adevarat cunoscator cere parerea unui specialist in domeniu (chiar daca instrumentul este nou).

Ce este absolut necesar a se verifica in cazul instrumentelor folosite:

  1. Starea generala poate spune in cele mai multe cazuri in ce fel a fost pastrat instrumentul.
  2. Cutia de rezonanta. O cutie de rezonanta fisurata va oferii un sunet sec, lipsit de armonice si/sau de calitati timbrale si acustice. In cazul crapaturilor mai pronuntate v-eti auzi chiar sbarnaituriin anumite registre ale instrumentului. Calusul deasemenea este o componenta care dupa 50 ani se fisureaza la multe dintre instrumentele mai putin calitative.
  3. Mecanismul – cele mai bune mecanisme (fiabilitate) sunt produse in general in Germania. Aici amintim urmatoarele marci. Louis Renner, Schwander, Langer, etc. Foarte importatnt ca mecanismul sa nu fie uzat si miscarile componentelor sa fie foarte regulate si bine directionate.
  4. Placa de fonta (bronz) necesar sa nu fie crapata. De obicei acesta placa nu se crapa decat in urma unor socuri mecanice.
  5. Nu in ultimul rand va pun la dispozitie o clasificare ( cea mai buna din cate stiu) a instrumentelor in functie de marca. Acest document este realizat de catre cei mai de seama critici, muzicieni si tehnicieni constructori. Documentul este extras din volumul PIANO BUYER editia 2013 – Larry Fine

2014-01-18-23-57-37

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a plasa comentariul este necesar să citiţi și să fiţi de acord cu "Termenii de confidenţialitate"
Prin acest formular vor fi colectate numele, adresa de e-mail și conţinutul mesajului. Pentru mai multe informaţii consultaţi pagina noastră despre Politica de confidenţialitate.