Intonarea pianelor

Intonarea instrumentului reprezintă procesul de schimbare a calitatii sunetului pe care pianul il produce.

Tonurile sau sunetul unui instrument este dat de cutia de rezonanta de corzi, de ciocanele mai bine spus de calitatea tuturor componentelor interioare ale instrumentului.  Este adevarat ca este dificil de schimbat o cutie de rezonanta sau de schimbat corzile unui instrument dar sunetul produs poate fi ajustat din ciocanele atunci cand acesta loveste corzile.

Tehnica de baza pentru ajustarea tonurilor unui pian este urmatoarea. Schimband fermitatea felt-ului  ciocanelului prin anumite tehnici se poate schimba radical tonul produs de instrument. Daca un instrument este mult prea luminos sau strident cu un sunet prea putenic  (cum se intampla in foarte multe cazuri) un tehnician bun poate opera cu anumite unelte si anumite tehnici pentru a remodela calitatea sunetului. Una dintre tehnicile cele mai uzuale este aceea de a remodela anumite zone ale ciocanelului asa incat felt-ul (lana) de pe ciocanel sa produca un sunet cald, rotund, placut. Dupa ce acest proces de ” inmuiere” a sunetului se remodeleaza si forma ciocanelului cu ajutorul  smirghelului de o anumita granulatie si de aici incepe procesul de  modificare și egalizarea sunetelor unui intrument, astfel încât să fie realizat un echilibru între toate cele trei registre ale pianului.

În funcție de cerințele clientului sunetul unui instrument poate fi modificat de la foarte deschis ori penetrant la un sunet acoperit, cald și rotund. Această intonare se face de regulă în fabrică dar poate fi efectuată și acasă în funcție de instrument. Intonarea se poate realiza cu preponderență la instrumente noi sau aproape noi din cauza faptului că la pianele foarte vechi ciocanelele sunt deja uzate și de cele mai multe ori nu mai permite această operație care este foarte fină și destul de greu de efectuat. Se poate modifica și timbrul întregului instrument în funcție de dorința fiecărui pianist.

Dar de unde stiu ca pianul meu are nevoie de intonaj?

Daca pianul tau suna difuz, fara claritate, fara calitate sau intr-un cuvant ai inceput sa urasti sunetul produs de acesta cred ca este momentul sa incerci un acordaj un intonaj si vei iubi din nou instrumentul…

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a plasa comentariul este necesar să citiţi și să fiţi de acord cu "Termenii de confidenţialitate"
Prin acest formular vor fi colectate numele, adresa de e-mail și conţinutul mesajului. Pentru mai multe informaţii consultaţi pagina noastră despre Politica de confidenţialitate.