Pian Digital sau Acustic?

Primul pas în achiziționarea unui pian este acela de a decide între cele două tipuri diferite – pianul acustic sau cel digital. Alegerea pianului potrivit nu este ușoară. Trebuie să te gândești la costuri, la sunet, la întreținere etc. Prin urmare, acest articol compară diferitele caracteristici ale pianelor digitale și acustice pentru a vă ajuta să luați o decizie.

Pian acustic: mecanism și tipuri

Un pian acustic are ciocane și corzi din oțel, care sunt închise de un mobilier din lemn. Clapele sunt conectate la ciocănele. Atunci când o clapa este apăsată, ciocanelul se mișcă și lovește corzile, și astfel are loc producerea sunetului.
Există două tipuri de piane acustice: Pianul și Pianina.  Un pian este mare, are un cadru de fontă și corzi, care sunt așezate orizontal. Are un corp mai lung și ocupă astfel mai mult spațiu.  O pianină are corzi care sunt așezate vertical. Este mult mai compactă decât pianul. Pianina se potrivește adesea confortabil în case sau apartamente și este deci o alegere mai convenabilă.

Pianul digital:

Este o versiune adaptată, mai modernă a corespondetului sau acustic. Produce sunete digitale (după cum sugerează și numele): când apăsați o clapă, difuzoarele electronice ale pianului vor reda înregistrări de înaltă calitate care au fost preluate anterior din piane acustice.

Există trei tipuri de piane digitale: pianul, pianina și pianul portabil. Pianul de dimensiuni mari are un sistem de sunet de o calitate ceva mai bună. Este, totuși, mai ieftin și oferit numai de anumiți producători. Ca și omologul său acustic, pianina digitală este folosită în mod obișnuit în case. Versiunile digitale și acustice au dimensiuni similare, însă versiunea digitală cântărește mai puțin. Pianul portabil este cel mai ușor dintre cele trei. Acesta vine ca un stand mai degrabă decât cu picioare. Clapele și exteriorul unui pian digital portabil sunt de obicei realizate din plastic.

Pian acustic vs. digital – care este mai bun?

1 – Sunetul

Unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare este sunetul instrumentului. Nu este surprinzător că pianul acustic produce un sunet mai bun. Pianul acustic, după cum s-a menționat anterior, produce un sunet când ciocanul lovește corzile. Vă oferă un sunet autentic, acustic, care are un ton mai cald și mai rezonant. De asemenea, aveți un control mai bun asupra articulării și tușeului notelor muzicale. Un pian digital, pe de altă parte, nu poate decât să imite sunetul pianului acustic. Sunetul său este un fișier digital și astfel nu permite aceleași nuanțe acustice. Cu toate acestea, un pian digital de ultimă generație ar putea să sune ceva mai bine decât un pian acustic de joasă calitate.

2 – Întreţinerea

Un pian acustic necesită mai multă întreținere. Mobilierul din lemn, acordajele, ciocanele,  corzile de oțel sunt  destul de delicate și necesită o îngrijire corespunzătoare. Prin urmare, trebuie să aveți grijă de un pian acustic.

A. Acordajul. Pentru a vă păstra pianul în ton, trebuie să fie reglat de aproximativ 1-2 ori pe an. Veți avea nevoie de asistența unui profesionist, ceea ce va crește cheltuielile.

B. Vulnerabilitatea la fluctuațiile de umiditate și temperatură. Lemnul și pâsla sunt foarte sensibile la schimbări mari de temperatură sau umiditate. Dacă nu se menține într-un mediu adecvat, componentele unui pian acustic ar putea fi afectate. (În mod ideal, pianul dvs. acustic trebuie păstrat într-un mediu cu o umiditate relativă cuprinsă între 45% și 60% și o temperatură constantă de aproximativ 20˚C(+/-2˚C) sau temperatura camerei). Un tehnician vă poate repara pianul la o  precizie optimă într-un proces mai amplu numit reglaje ale instrumentului, care de obicei implică ajustări variind de la strângerea șuruburilor de la mechanism, finisaje ale mecanismului sau sunetului până la șlefuirea suprafeței mobilierului.

3 – Versatilitate – utilitate și portabilitate 

Ceea ce pianului digital îi lipseste din punct de vedere al sunetului, compensează cu unele caracteristici suplimentare. Aceste caracteristici vă permit să utilizați pianul digital în mai multe moduri, făcându-l un instrument mai versatil:

 • Alte sunete ale instrumentului: Cu pianul digital, puteți produce sunete specifice oricarui instrument, de la un saxofon la vioară, orgă de biserică, clavecin etc. Puteți să cântaţi cu diferite tipuri de sunet și să alegeți cel mai bine sunetul potrivit pentru muzică. Mai mult decât atât, puteți să începeți o pistă cu metronom și să cântaţi pe beat (metronom), ceea ce va transforma claviatura într-un mic ansamblu.
 • Înregistrare: pianul digital dispune de un port sau mai multe tipuri de conexiuni care conectează pianul la computer. Aceaste conexiuni vă permite să înregistrați și să stocați înregistrarea ca fișier digital. Acesta este un instrument foarte util, în special pentru compozitori, care își pot opera înregistrările cu software-uri.
 • Controlul volumului: Pianul digital vine cu un buton de volum și o ieșire pentru căști, permițându-vă să practicaţi oriunde, fără a deranja pe alții.
 • Portabil: pianele digitale diferă în funcție de tipuri și dimensiuni, dar toate sunt mai portabile decât omologii lor acustici. Majoritatea pianelor digitale pot fi mutate de o singură persoană maxim două.

4 – Sensibilitatea tușeului

Tușeul  unui pian digital și a unui pian acustic sunt  foarte diferite. Un motiv este greutatea clapelor. În ceea ce privește pianele digitale, atingerea prea ușoară a clapelor  nu produce sunet. Unii producători de piane digitale au introdus clape mai grele, care imită greutatea clapelor acustice de pian. Uneori  pianiștii se îndepărtează de pianele digitale din cauza lipsei de sensibilitate la tușeu. Pianul acustic este mai sensibil la atingere. Forța și mișcarea degetelor determină tonul sunetului și puteți produce foarte multe și diferite nuanțe de sunet pe aceeași clapă. Dar pe pianul digital, deoarece sunetele produse sunt digitale, există un număr finit de nuanţe care pot fi produse. Cu alte cuvinte, chiar dacă ați cântat pe o clapă, dar într-o manieră diferită, sunetul ar putea fi același. Această limitare poate, la rândul său, să afecteze expresia muzicii Dvs.

5 – Prețuri

În general, un pian acustic costă mai mult decât un pian digital. Un pian acustic cu înălțime medie ar putea costa între 1.500 și 3.000 de Euro second hand și de la 3.000 euro în sus pentru un produs nou, în timp ce unul digital ar putea costa între 500-2.000 de Euro. Este doar un exemplu. Variante pot fi foarte multe. Cu toate aceastea, valoarea de revânzare a unui pian digital este mult mai mică decât cea a unui pian acustic. Este dificil să se evalueze valoarea de revânzare, care depinde în mare măsură de model și de starea pianului. Dar un pian digital se depreciază mult mai repede decât un pian acustic, deoarece multe modele noi și mai avansate de piane digitale sunt lansate în fiecare an. Prin urmare, în timp ce pianul acustic este mai costisitor, este o investiție mai bună pe termen lung.

6 – Pedale

Un pian acustic vine cu trei pedale: pedala piano, pedala sostenuto și pedala de susținere. (Pedala de susținere este frecvent utilizată în toate genurile muzicii, în timp ce pedala piano și sostenuto nu sunt utilizate frecvent). Dar unele piane digitale vin doar cu o pedală de susținere, iar unele (în special pianele digitale portabile) nu vin cu nimic. Desigur, puteți achiziționa o pedală de susținere separat, dar celelalte două pedale – sostenuto și pedala piano – nu sunt întotdeauna disponibile ca opțiune suplimentară. Prin urmare, este important să știţi dacă prezența pedalelor va aduce o diferență în experiența Dvs. de studiu.

7 – Gen muzical

Pentru toți muzicienii clasici care sunt în dezvoltare, pianul acustic este  cel mai potrivit. În primul rând, sunetul acustic se potrivește mai  bine pentru muzica clasică dar și pentru orice alt gen de muzica. În al doilea rând, sensibilitatea la atingere a unui pian acustic vă permite să cântaţi cu nuanţe și dinamică muzicala mult mai subtilă, pe care muzica clasică o cere.Pentru cei care intenționează să se aventureze în Pop, Rock sau Funk, pianul digital ar putea fi o opțiune mai bună. Caracteristicile suplimentare ale pianului digital – cum ar fi alte sunete ale instrumentului și acompaniamentele cu tobe – vă pot completa experiența. Culoarea puțin mai „digitală” a sunetului de pian se va potrivi, de asemenea, bine în aceste genuri de muzică.

8 – Nivelul de competență

Un pian digital ar putea fi mai bun pentru începători, mai ales pentru autodidacţi. Conectarea pianului digital la un calculator va deschide o mulțime de oportunități de învățare. Aveți posibilitatea să utilizați numeroasele software-uri de învățare disponibile pe calculatorul dvs. prin simpla sincronizare cu pianul digital. Unele piane digitale vin chiar cu aplicații integrate de învățare.

 9 – Timp de practică și locație

Dacă studiaţi târziu noaptea sau acasă unde membrii familiei Dvs. sunt întotdeauna ocupați cu lucrul, atunci ar trebui să vă luați în calcul și un pian digital. Pianele digitale vin cu butoane de volum și ieșiri pentru căști, astfel încât să puteți practica în tăcere și să fiți singura audiență a sesiunilor de practică.

 

O a treia opțiune – pianul hibrid

Pianul hibrid este un membru relativ nou al familiei de piane. Este în esență o combinație a pianului acustic și digital. De fapt este un instrument acustic, aremecanismul  al unui pian acustic, dar poate produce și sunete digitale atunci când este activat. Pianul hibrid pare cel mai bun din ambele lumi – caracteristicile dorite atât ale pianului acustic cât și cele digitale sunt toate integrate într-un singur pian. Puteți să vă bucurați de sunetul acustic cald și să cântaţi cu o clapă mecanică, sau să treceți la modul digital și să vă bucurați de funcțiile sale.Pianul hibrid poate fi alegerea ta. Totuși, un pian hibrid este mai scump decât pianul acustic. Un alt punct discutabil este calitatea sunetului. Depinde de marca producătore a pianului hibrid. Marca și componentele, sistemul digital încoporat pot determina costul total al pianului hibrid. Dar asta decizi numai ţi numai TU.

Concluzie

În acest articol, am comparat diferențele cheie dintre pianul acustic și cel digital, am discutat despre modul în care preferințele și obiceiurile tale personale ar afecta alegerea pianului și a introdus o soluție alternativă – pianul hibrid. Acum, sunteți gata să luați decizia finală. E bine să contemplăm la toate aceste caracteristici. Încercați însă să nu lăsați această decizie să vă țină prea mult timp pe drumul spre muzică.

Pianul acustic

 1. Un sunet autentic, cu multe posibilităţi pentru expresii muzicale
 2. Necesită cel puţin un acordaj pe an
 3. Necesită o plasare într-un mediu cu o temperatură și umiditate corespunzătoare
 4. Preţul – în general mai scump de 1.500 euro
 5. Valoare de revânzare foarte ridicată (nu își pierde valoarea decât dupa mult timp)
 6. Mecanismul pianului vă oferă un control mai bun asupra sunetelor și expresiilor muzicale
 7. Pedale – instrumentele clasice vin dotate cu trei pedale
 8. Portabilitatea – necesar 2-3 oameni pentru a muta acest instrument
 9. Energie electrică – nu este necesar

Pianul digital

 1. Sunetul produs este de fapt un eșantion de sunet, care ar putea părea ca omologul său acustic, dar nu este autentic.
 2. Nu necesită acodaj, în schimb consumă energie electrică
 3. Nu necesită control din punct de vedere al temperaturii și umidităţii
 4. Preţul – mai scăzut de 1.500 euro
 5. Valoare de revânzare foarte scăzută (valoarea scade drastic și în scurt timp)
 6. Pianul digital nu oferă același control foarte precis și nu au aceeași sensibilitate la tușeu
 7. Nu toate pianele digitale vin cu pedale.
 8. Portabilitatea – necesar 1-2 oameni pentru a muta acest instrument
 9. Energie electrică – necesară

 

Vă mulţumim că aţi citit această recenzie. Dacă doriţi să intraţi cu noi în contact este foarte simpu sau, de asemenea, dacă vreţi să postaţi un comentariu, o puteţi face la rubica de comentarii a acestei pagini.

 

Tehnician de piane (clasice și hibride)

 Diaconu Beniamin Tel  0744 847929

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Doresc să intre în discuție?
Simțiți-vă liber pentru a contribui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pentru a plasa comentariul este necesar să citiţi și să fiţi de acord cu "Termenii de confidenţialitate"
Prin acest formular vor fi colectate numele, adresa de e-mail și conţinutul mesajului. Pentru mai multe informaţii consultaţi pagina noastră despre Politica de confidenţialitate.